• #06 Witte de With blz 1
  • #06 Witte de With blz 2
  • #06 Witte de With blz 3
  • #06 Witte de With blz 4
  •  

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

PROJECT: Hybride Museum ontwerp  LOCATIE: Witte de Withstraat, Rotterdam  OPLEIDING: TU Delft, faculteit Architectuur, studio Interior STATUS: Succesvol afgerond jan.2009

“Witte de With” en “Tent” zijn twee culturele organisaties voor moderne kunst die gezamenlijk vanuit een pand in de Witte de Withstraat in Rotterdam opereren. “Witte de With” richt zich op moderne kunst uit de hele wereld en “Tent” geeft lokale kunstenaars de kans om hun werk te exposeren.

De ontwerpopgave is opgesteld om voor beide organisaties een gezamenlijk pand te ontwerpen waar beide organisaties ruimte hebben om te groeien. Naast expositieruimtes en kantoorruimtes voor beide organisaties, zijn in het programma ook gezamenlijke functies opgenomen. Een theaterzaal, een restaurant en een beeldentuin waar performances gegeven kunnen worden zijn enkele voorbeelden.

Stedenbouwkundig gezien, is de gekozen locatie onderdeel van een route die bij het Nederlands Architectuur Instituut begint, en via het Boijmans van Beuningen Museum uitkomt in de Witte de Withstraat. Hier bevinden zich verschillende culturele instellingen en galleries. Zo ontstaat een “cultuurboulevard” met internationale- en regionale invloeden.

Het gebouwconcept is gebaseerd op de hoftypologie; een gebouw dat eerst betreden moet worden, voordat het zijn ware identiteit prijsgeeft. Aan de straatzijde is het gesloten, afwerend bijna, maar via doorkijkjes maakt het gebouw het publiek toch nieuwsgierig over wat zich aan de binnenzijde afspeelt. Aan de binnenzijde van het hof zijn alle dienende ruimtes gegroepeerd rondom de “performance-tuin”. Hier kan gegeten worden onder het genot van muziek of van een theaterstuk.