• #01 Tussenruimte blz 1
  • #01 Tussenruimte blz 2
  • #01 Tussenruimte blz 3
  • #01 Tussenruimte blz 4
  • #01 Tussenruimte blz 5
  •  

PROJECT: Ontwerp Woonwijk LOCATIE: Oraniënburgerstrasse, Berlijn, Duitsland OPLEIDING: TU Delft, faculteit Architectuur, Afstudeerrichting Dwelling  STATUS: Succesvol afgerond nov. 2010. DOCENTEN: ir. Jasper van Zwol, ir. Birgit Jürgenhake & ir. Ype Cuperus

Kunsthaus Tacheles is een kunstenaarsgemeenschap, gelegen in Berlijn Mitte en heeft onder andere als inspiratie gediend voor het afstudeerproject. Het bijzondere van deze kunstenaars gemeenschap is dat de vele bezoekers de kunstenaar aan het werk kunnen zien. De bezoeker wordt zo onderdeel van het proces van het maken van kunst.

Wonen en werken lopen hier in elkaar over. Doordat bezoekers het woon/werkgebouw vrij mogen betreden, wordt de stad als het ware in het gebouw gebracht. Hierdoor ontstaan tussenruimtes die zowel publieke als privé-eigenschappen in zich dragen.

Het collectieve karakter van deze tussenruimtes is fascinerend, doordat ze veel
mogelijkheden biedt tot intensiever intermenselijk contact.

Flexibiliteit als concept, heeft de potentie in zich om mogelijkheden open te laten voor de bewoner. Als de bewoner iets kan veranderen aan zijn/ haar woonomgeving, bestaat de kans dat er een relatie tussen beide ontstaat. Prof. dr. em. N.J. Habraken noemt dit “de natuurlijke relatie”. Een bloeiende natuurlijke relatie geeft grote kans op een betrokken bewoner.

De overgang van privé naar het publieke domein, heeft grote invloed op de beleving van het privé. Door onder andere de ontwikkeling van beweegbare panelen die voor een open of een gesloten gevel zorgen, heeft de bewoner directe invloed op de overgang tussen publiek en privé. Het beoogde resultaat is een betrokken bewoner en een kwalitatief hoogwaardig tussengebied.

 

Het woonconcept is gebaseerd op flexibiliteit, collectiviteit en overgangen. Door een open en sluitbare zone van 1,8 meter aan weerszijden van het hart van de woning toe te voegen, ontstaat een beïnvloedbaar overgangsgebied van privé naar publiek. Dit gebied krijgt verschillende bete-kenissen, afhankelijk van de wens van de bewoner op elk gegeven moment.

Bepaal zelf in hoeverre je woning zich opent naar de stad aan de ene kant, en de collectieve leefstraat aan de andere zijde van je woning!

Bepaal zelf waar de keuken en/of de badkamer geplaatst worden. Door de keuze van het soort
vloersysteem is het tegen relatief lage kosten mogelijk, de indeling van de woning (inclusief de natte ruimtes)
te veranderen!

Het kantoor aan huis biedt de mogelijkheid om wonen en werken te combineren en zo te besparen op mobiliteit. Kleine bedrijfjes werkzaam in de creatieve industrie kunnen zich hier vestigen en delen de collectieve vergaderruimtes. Print- en lunchgelegenheden zorgen voor een doorloop door het gebouw, beginnende bij de galleries, restaurants en andere winkels in de plint van het gebouw. Zo ontstaat een leefgebouw vol bruisende mogelijkheden!