• #05 Living+Sports blz1
  • #05 Living+Sports blz2
  • #05 Living+Sports blz3
  • #05 Living+Sports blz4
  • #05 Living+Sports blz5
  •  

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

PROJECT: Nieuw Sport / Woon concept TU Delft  LOCATIE: Maashaven, Rotterdam  OPLEIDING: TU Delft, faculteit Architectuur, studio Dwelling  STATUS: Succesvol afgerond juli 2008  DOCENT: Aynav Ziv IN SAMENWERKING MET: ir. Douwe Kelderman BIJZONDERHEDEN: opgenomen in boek voor beste ontwerpen: 5 Years Living+ Housing design for dynamic diversity J.R. van Zwol, 2010, publicatieburo Bouwkunde ISBN: 978 90 5269 380 4

Een gymzaal in je woning zorgt ervoor dat de grens tussen je woning en de sportfaciliteit vaag wordt. Dit is een “plus” voor het wonen in een maatschappij, waarin tijdgebrek een grote rol speelt. In Nederland rijdt men per jaar meer dan drie miljoen kilometer van en naar sportfaciliteiten.

Het ruimtelijke concept gaat uit van een woning die zich kan openen naar de sportfaciliteit; je zou dit een “leefbare sportkamer” in je woning kunnen noemen. De sportkamer wordt soms gedeeld met andere woningen, en soms is het een privé sport faciliteit. Om een gevoel te creëren van een gebouw waar sport “gevierd” wordt, is er tussen de sportkamers in het gebouw, een open, visuele connectie. Een beoogd neveneffect is, dat mensen elkaar kunnen zien, met elkaar kunnen praten, en anderen kunnen ontmoeten die op een andere verdieping wonen. Hierdoor fungeert de sportactiviteit als een collectieve aanjager en biedt het mogelijkheden tot meer persoonlijk contact.

De materialen in de gevel, moeten het verbindende element tussen wonen en sport uitdrukken, ondanks het verschil in activiteit en schaal tussen deze twee functies. De vijf kernen van het gebouw drukken de dienende ruimtes van de woningen uit en zijn meer gesloten.

Het klimaat binnen het gebouw bestaat uit twee zones; dat van de woningen en de sportkamers. In de woningen is het klimaat totaal te controleren. In de sportkamers is een onverwarmd mild tussenklimaat. Het gebruik van glas en natuurlijke ventilatie voorkomt dat de sportkamers te heet of te koud worden.

De interne circulatie wordt verzorgd door liften en trappenhuizen die aansluiting vinden op de galerijen, grenzend aan de woningen. De sportkamers zijn slechts te bereiken via de woningen. Hierdoor is het mogelijk een semi privésfeer in de sportkamers te garanderen.