• 1161118-omv-heemraad-9_page_01
  • 1161118-omv-heemraad-9_page_03
  • 1161118-omv-heemraad-9_page_05
  • 1161118-omv-heemraad-9_page_06
  • 1161118-omv-heemraad-9_page_07
  • 1161118-omv-heemraad-9_page_08
  •  

PROJECT: Energieneutrale watervilla LOCATIE: Groningen  Opdrachtgever: Entertainment International BV STATUS: Vooroverleg akkoord, Vergunning ingediend OPLEVERING: Medio 2017

Stedenbouwkundige onderbouwing: De energieneutrale watervilla is onderdeel van het eilandwonen aan de zuidzijde van Tersluis. Het basic gebouwvolume met zadeldak (dwars op de straatrichting gesitueerd) heeft twee gezichten. Eén aan de straatzijde en eén aan de meerzijde. De straatzijde heeft een dorps karakter op een moderne manier ingevuld. Het sluit zo aan bij het beoogde woonmilieu en word onderdeel van het intieme woonerf. De meerzijde bied een modernere aanblik met zijn overhangende zadeldak en vele glaspartijen. Het silhouet vanaf het meer geeft echter nog steeds de simpliciteit van het gebouwvolume weer. Zo zal de watervilla opgaan in de ‘skyline’ van tersluis. Komt men dichterbij, dan toont de watervilla zijn karakter en eigenheid op krachtige wijze.
Architectonische onderbouwing: De energieneutrale watervilla heeft twee gezichten. Een straatgezicht en een watergezicht. Het straatgezicht herbergt de meer dienende (garage, garderobe, waskamer toilet etc.) functies. Dit is het ‘publieke’ deel van de Watervilla. Het is een baksteenvolume, verdeelt in verschillende vlakken naar voor en naar achterliggend vertikaal en horizontaal metselwerk. De raamopeningen zijn als perforaties met kaders eromheen van rollagen die als alle kanten opvallende schaduwen op de gevel liggen. Zo ontstaat er van dichtbij een speels lijnenspel die de gevel een moderne, speelse en tactiele expressie geeft. Aan de waterzijde opent de villa zich en brengt zo het meer in de woonkamer en woonkeuken. Dit is het ‘private’ deel van de watervilla. De grote glazen puien brengen de omgeving naar binnen en vervagen de grens tussen binnen en buiten. Het grove stalen, sterk overhangende kader, de strakke lijnen en het verspringende gebouwvolume aan de onderzijde verraden de ware identiteit van de watervilla. Naast het ontstaan van een horizontale geleding in de gevel, geeft het expressie aan een moderne bouwmethode. Een viering van het gebruik van staal en glas. Een moderne villa, genesteld in de traditie van het Groninger land.

Duurzaamheid: De watervilla is energieneutraal. Dit wordt bereikt door slim gebruik te maken van de zon. Naast zonnepanelen (weggewerkt in het dak) voor elektriciteit, zullen er ook solartubes worden geplaatst voor warm water (warm water en vloerverwarming). Het huis krijgt een bovengemiddelde islatiewaarde en bij het uitwerken van de details zal gestreefd worden naar de passiefhuis standaard. De watervilla zal optimaal gebruik gaan maken passieve zonnewarmte. De zomerzon blijft zoveel mogelijk buiten, en de winterzon wordt zoveel mogelijk naar binnengehaald. Dit gebeurt door de buitenserre met houten lamellen aan de westkant en het overhangende volume. Hierdoor ontstaat er een situatie waarin oververhitting in de zomer voorkomen wordt én waar de zon meehelpt om het huis te verwarmen in de winter. Met als bijomend voordeel; een comfortabel binnenklimaat zonder energielasten!

[facebook]